söndag 30 september 2012

RIP Vippe

Igår fick Joukos gamle trotjänare Vippe somna in, han fick troligtvis en hjärnblödning för han fick väldigt svårt att gå och hålla fokus. Han blev 14 år, och det är ju en riktigt en hög ålder! Han har ju haft en strålande karriär och ett väldigt bra liv! Men det är en väldigt tråkig och ledsam sida av hundägandet när vår kära vän lämnar oss!





SM-vinnare rapport!






torsdag 27 september 2012

Träning

Vi tränar på som vanligt! Miloo gör det mesta ganska bra men vi ligger förstås inte på 10-nivå på allt efter så långt uppehåll. Vänster apport har tydligen blivit svår för där hamnar hon oftast i mitten. Men efter omdirigering springer hon till rätt apport direkt så det är bara att träna på. Lite tveksamt när man flyttar om ordningen i dumrutan mend et har blivit bättre. Så det är lite här och lite där som ska tränas upp igen men det är skönt att vi äntligen är igång igen!

Hanni är riktigt duktig på fjärren nu, nu funkar det även på ca 10 m avstånd! :-)  Rutan har hon också blivit duktig på, i nuläget är det hopp-sitt som ska läras in ordentligt. Ja, även både stå och sitt på avstånd.
Men det börjar närma sig för en anmälan till tvåan!
Dessutom har jag fått drag i linan på spåret, tack vara att jag lagt hennes kampskinn i slutet! :-)

Gunni tränar på med sina moment, upplet, apport-övningar, kontakt, snabba stå mm. Hon är också en rolig liten hund att träna!

Imorgon ska jag träna med Brith-Louise / Halvan och Louise / Hobbe. Vi får hoppas på uppehåll!

Jag har anmält Miloo till fler tävlingar, lite mot mina principer att inte tävla för tätt men känns lite tvunget nu så man förhoppningsvis hinner få ihop något SM-poäng innan årets slut!

Jag har också hittat en eventuell kandidat som fästman till Hanni. Han har ren NZ stam längre bak i stamtavlan på båda sidor, A-höfter, helt rätt utseende (korthårig och trefärgad med Nezzy-öron) men det är ju mer än så som ska klaffa. Han har enbart gk vallhundsprov som merit, lite futtigt tycker jag allt men han bor på en väldigt stor fårgård så bara han är trevlig och hans vallsätt låter bra så får det duga helt enkelt, det är ju hans linjer jag vill komma åt (Ravlundha-linjer, lika som Nezzy). Dessutom så är han ju inte så gammal, han är född 2009.

Men det blir roligt att kolla upp honom mer! Men han är väl säkert kastrerad eller nåt annat tokigt...

REGV1093/86
Lochiel Gay
NZBC10628
Lammermoor Glen
NZBC10351
Guy

Uppgift saknas
NZBC8578
Tui
NZBC9766
Lammermoor Jane
NZBC7800
Glen
NZBC8020
Fly Ii
NZBC10413
Lammermoor Queen
NZBC9241
Lad
NZBC6211
Scot
NZBC8768
Queen
NZBC10412
Colonial Peggy
NZBC6794
Moss
NZBC9766
Lammermoor Jane

REGV1093/86
Lochiel Gay
NZBC10628
Lammermoor Glen

Uppgift saknas
NZBC9766
Lammermoor Jane
NZBC7800
Glen
NZBC8020
Fly Ii
NZBC10413
Lammermoor Queen
NZBC6211
Scot
NZBC8768
Queen
NZBC10412
Colonial Peggy
NZBC6794
Moss
NZBC9766
Lammermoor Jane


Men sådana här linjer gillar jag att se! :-)

måndag 24 september 2012

Tävling på G

Till min förskräckelse kom Miloo och jag med på tävlingen i Hofors till helgen...vi är något otränade kan man säga men skönt att komma igång igen efter att ha haft ett så långt uppehåll. Tror inte Miloo tävlat alls i år så nu känns det ändå roligt att livet börjar återgå till det normala igen.
Vi är även anmälda till Skutskär nästa helg. Fler tävlingar behöver bokas in men så långt har jag inte kommit än. Hanni ska ju tävla tvåan framöver men än vill vi träna lite till innan jag anmäler henne.

Annars har det ju mest blivit vallträning med Hanni på sista tiden, nästa kurstillfälle är på torsdag.

I fredags var vi en snabbsväng till klubben och där fick Gunni träffa Kryddan. Kryddan är ju så snäll och lade sig platt på backen så Gunni tyckte hon var riktigt rolig, jättebra för henne efter överfallet sist.

Annars har det lugnat sig väldigt mycket hemma. Gunni är riktigt duktig och inte lika bråkig som förr. Jätteskönt att hon tappat mjölktänderna dessutom! Det är inte över än men de jobbigaste tänderna är borta (huggtänderna). Det blir ofta blodiga leksaker umder kamp, då ännu en tand börjar lossna.

Gunni har fått träna rutan några gånger, det tycker hon är en riktigt kul lek. Annars så är det det vanliga, ligg, upplet, spår, kontakt som vi småtränar lite.


Nedan tränar Fight inkallning från rutan ;-)




Söta Fanetta:




Gunni på språng, i sitt nya rosa halsband):


Foto: Elsa


Strandlek (Hanni,Miloo, Gunni och Kippan), syns ganska väl att de är släkt ;-)

Foto: Elsa

Bilder F-kullen

Här kommer några bilder jag lånat från F-kullens ägare:

Först ut är Borderness Fly (Ann´s valp):





Nästa kille, Borderness Fight (Lenas valp):







Så till tjejerna, här är Fidji, bor hos matte Elsa och mamma Kippan:





Här är Borderness Fanetta, bor hos matte Kerstin:


fredag 21 september 2012

Stackars Gunni

På senaste vallkursen blev Gunni helt oprovocerat påflugen av en annan hund på kursen och blev biten i huvudet.  Vi stod bara och tittade på och blev helt överumplade då hunden attackerade Gunni, vi har nämligen stått bredvid varandra de andra två kurstillfällena utan att den visat några sådana tendenser (förutom mot fåren). De har aldrig hälsat på varandra men vistats i närheten kopplade. Men när hunden lyftes ur fårhagen fick den syn på Gunni och bara flög på henne innan man hann reagera och sparka bort den.
Gunni blev jätterädd och skrek som bara en valp kan. Det var ju inte bra att detta hände eftersom Gunni tidigare tyckt att andra hundar var otäcka och så händer detta, det blir ju en bekräftelse för henne att andra hundar ÄR farliga... Vi får hoppas att det inte sätter sig för djupt utan att hon kan börja lita på andra hundar igen.

Annars har det hänt mycket roligt också!
Först stort grattis till Mi och Houdini som debuterat i LKL 1 med vinst på fina 179 p som resultat!

På samma tävling hamnade Ice också högst på pallen men då i elitklass, stort grattis!!

Hifi gjorde ett jättefint program på kvaltävlingen i Forserum, mycket höga poäng och de hade nått väldigt högt om de nu inte fått rött kort...tydligen hade kommit utanför ringsidan med ett par tassar på vägen ut till rutan. Såvitt jag vet ska de inte diskas om de hamnar utanför ringen under arbete utan bara om de springer iväg helt apropå men inte mycket att göra åt, domaren bestämmer! Hifi och Pia har även kommit med i Talanggruppen, jättekul!

Kippans små valapr har nu flyttat och de artar sig jättebra i sina nya hem, väldigt flitiga ägare har de och tränar både det ena och det andra.

Vi tränar också på här hemma, mest vallning blir det för tillfället och Hanni är väldigt duktig.

Vi tränar för tillfället fösning och flankering för fullt.





Även Gunni fick prova på och det var mest lek men korta stunder då och då hamnade hon i koncentration mot fåren.

torsdag 13 september 2012

Vet besiktning

Igår var vi på veterinärbesiktning med de små huliganerna. Som vanligt for de omkring som galningar, var på allt, från sladdar till veterinärens fötter, framför allt hälsenor och de biter stenhårt...

Men de var glada och positiva trots dubbla stick i nacken och lika glada efteråt.

Allt var bra med dem, det enda var att Fly bara har en testikel nere än så länge men vi håller tummarna för att den andra kommer ner snart också.

Idag flyttar Fast N´Furious (Fidji) och Fight, imorgon Fanetta och Fly. Sedan blir det tomt hemma, helt plötsligt 5 hundar mindre... 

Men det blir spännande att följa detta nya lilla gäng och vara med om deras framgångar om ett år eller så! :-)

Gunni då...ja hon börjar ju bli riktigt hanterbar! Hon gjorde mig stundtals tokig under ett par månader men nu börjar hon lyssna och bli mer formbar. Tidigare kunde man inte gå en promenad (eller försöka gå inomhus) utan att hon skulle hänga i byxbenen och tillsägelse hjälpte inte, det blev än värre.

Tack vare att jag beväpnade mig med ett kampskinn och så fort hon började dra i byxbenen fick hon hänga i kampskinnet medan vi gick och det har hjälpt jättebra (gjorde likadant inne). Hon ville hänga i de andra hundarnas halsband också men det gick över med kampskinnsleken även där.
Nu söker hon kontakt med mig under promenaderna istället och det är ju mycket bättre!

Hon ville inte komma in från trädgården heller men med lekövningar med öppen dörr, inkallning/kamp inne/ varsågod att rusa iväg osv så löste vi även det.

Hon ville inte komma in till mig ute utan hon höll sig på behörigt avstånd och vallade de andra hundarna, väldigt tålamodsprövande och man blev ibland nästan skogstokig... det är borta nu, även det med med hjälp av lek, spring iväg, lek osv eller komma in för godis, spring iväg etc.

Det gick inte att smidigt koppla henne för att gå ut genom grinden utan hon sprang iväg...tåååålamoood...vilket inte alltid fungerade men nu går det hur bra som helst, hon kommer, sätter sig för godis, uppkoppling klar och vi kan gå iväg. Sköönt!

Hon skällde på grannkatten och lyssnade inte på inkallningen...matte inte glad...men nu kommer hon som ett skott!

Hon har varit rädd för andra hundar som skäller men nu går det att bryta det eventuella skällandet med erbjudande om godis eller lek (nu har hon kommit på att det kan vara kul med dem också).


Ja, det är många saker som funkar mycket bättre nu och det är ju skönt! Jag kanske skulle väntat med att skriva detta tills alla valparna är hämtade... ;-)

Men rumsrenheten har funkat jättebra hela tiden, hon har sovit bra hela nätterna, gillar folk jättemycket och är en pigg och glad hund så allt har ju inte varit jobbigt! Gunni är jätteduktig på spår, hon gör kortare apellspår och plockar pinnar och allt!


Hanni är fortsatt jätteduktig på sin vallträning och vi jobbar på med kurs och träningar.

Kika in på Elsas sida för nytagna bilder på pappa Lot!

Får jag presentera...

Nu har valparna fått sina reg-nr!

RegnrNamnKönFödelsedatumFaderns regnrFaderns namn
REGV1629/2012Borderness Fight H20120720REGV1069/2003Dombäcks Lot
REGV1630/2012Borderness Fly H20120720REGV1069/2003Dombäcks Lot
REGV1631/2012Borderness Fast N' Furious T20120720REGV1069/2003Dombäcks Lot
REGV1632/2012Borderness Fanetta T20120720REGV1069/2003Dombäcks Lot

REGV1629/2012Borderness Fight
Borderness Fight          REGNR1629/2012


Foto: Elsa Buckard


Borderness Fly             REGNR1630/2012



Foto: Elsa Buckard


Borderness Fast N´Furious      REGNR1631/2012


Foto: Elsa Buckard


Borderness Fanetta                 REGNR1632/2012



Foto: Elsa Buckard

onsdag 12 september 2012

Fisketur

Igår var vi alla på Rullsand och fiskade, stora hundar och så Elsa, Krister, Simon och jag. Krister var den enda som hade någon fiskelycka men vi andra hade det bra ändå.

Här är några bilder jag lånat från Elsa (fler finns på hennes egen blog):





Hanni, Miloo, Gunni och Kippan



Hoppas Gunni tar med sig den här stilen till fåren!



Hanni i full fart!


Annars så är det full fart på valparna, det märks att det börjar bli dags för dem att flytta hemifrån, slagsmålen avlöser varandra och det har verkligen blivit tuffare tag. Men de är härliga och biter i allt de kommer åt, precis som valpar ska vara!

Ikväll är det veterinärbesiktning, lite nervöst är det eftersom jag inte fått regnr än på valparna... Ringde SKK igår och det visade sig att brevet inte kommit fram och det är ändå flera dagar sedan Nina skickade papperet till dem. Mailade över en ny reg-ansökan så hoppas jag att får reg-nr tills ikväll....

tisdag 11 september 2012

Äntligen...

händer det något i bloggen! Det har varit otroligt mycket (och är fortfarande) både hemma och på jobbet så ork och energi har inte funnits för att skriva något här..

Kippans små valpar bor ju hemma hos oss, tillsammans med mamma Kippan förstås och husse och matte. Jättekul tycker jag och det går jättebra med alla hundar. I helgen var vi elva hundar hemma och fem människor men det gick alldeles utmärkt!

Miloos tass har läkt riktigt bra så nu börjar vi köra igång träningen lite smått, tar det lite försiktigt än för säkerhets skull.

Hanni har debuterat i ettan med mycket bra resultat! Hon fick tior på allt utom på linförigheten där vi fick nio, pga mycket hopp och skutt under språngmarschen. Nu siktar vi mot tvåan mend et känns som om vi fastnat på fjärren lite. Funkar jättebra på en och en halv meters håll men så fort man ökar avståndet lite blir det inte alls så bra (dåliga uppsitt eller kommer framåt).

Halvan däremot har debuerat i tvåan, han fick ca 172 p och klassvinst, jättekul!!

Hifi har tävlat eliten och hon har fått förstapris, toppenkul!

Houdini kommer tävla ettan inom kort, jättekul när det blri fler och fler som kommer ut på tävlingsbanorna!

Ice har gjort flera fina resultat i eliten med poäng över 300 så han är klar för SM nästa år (så även Kiwi som också gjort många mycket bra tävlingar).

Hanni har börjat vallkurs, första gången var hon väl laddad men nu är hon som vanligt igen (plus att vi friskat upp ligg-kommandot intensivt under promenaderna). Gunni har fått prova lite, först var fåren lite otäcka och hon skällde och raggade men sedan kom hon på att det där var ju riktigt kul och tom gick ett par smygsteg vid några tillfällen. Jag kommer ordna vallträff när valparna blivit 6 månader och äldre hundar får naturligtvis också vara med.

Fler nyheter: Ice kommer bli pappa om allt går vägen, jättespännande och kul!!