torsdag 27 december 2012

Saknad

Saknaden är stor efter Gunni! Hon fick tyvärr somna in eftersom det inget fanns att göra som kunde ge henne ett fortsatt bra liv. Hon var dömd till ett liv i stillhet utan fartfyllda aktiviteter som lydnadsträning, vallning, lek mm. En skada på tillväxtzonen hade gjort att hennes höftkula var helt deformerad, den andra höftleden såg jättefin ut. Det blir väldigt tomt efter en sådan rolig liten hund. Gunni var en oerhört lättlärd, charmig och go liten hund.

tisdag 4 december 2012

Östhammar BK

Vad kul, 5 st Bordernessare kommer att tävla i Östhammar den 26/12!

Brith-Louise/Halvan, Lef/Kiwi, Ann/Ice och så jag med Hanni och Miloo.

Vi tränade i snöyran igår kväll men det var lagom kallt, bara fyra minus.

Jag hittade en bra upplyst, plogad plan, perfekt att träna på!

måndag 3 december 2012

Kallt...

Vi som så många andra har haft och har fortfarande riktigt kallt. Igår var det över 20 gr kallt och då var det inte att tänka på att träna. Mina hundar brukar inte vara så köldkänsliga men då fick de köldkramp i tassarna.

Idag är det bara minus sexton så kanske att det blir lite träning ikväll. I alla fall ett kort intensivt pass, platsliggnings-träningen hoppar vi över....

Annars körde vi igenom Hanni i helgen. Fritt följ är inte bra, det måste vi fila på. Hon har blivit väldigt på och hoppig. Annars var det rätt OK, inkallningen var för snabb så hon kunde inte stanna (men så var det halt också) och fjärren behöver putsas på.

Kika in på denna länk så får ni se Ice gulliga valpar! 

http://blogg.leringenskennel.se/#home

fredag 30 november 2012

Anmälan Östhammar

Nu är både Hanni och Miloo anmälda till lydnadstävlingen i Östhammar!

Hoppas någon mer vill hänga på!

I ärlighetens namn hade jag tänkt att hoppa över Hannis anmälan, jag tycker inte riktigt vi är klara för tävling än. Men så såg jag att det skulle dröja ända till i mitten av februari tills nästa passande tävling kom så vi testar ändå! Funkar det inte har vi ju ett par månader till att träna på!

Det har kommit en hel del snö hemma så nu får man leta upp plogade planer att träna på! Men skönt att få rena hundar igen!

måndag 26 november 2012

Stackars Fight

Ja nu får Christer rätt, mer elände i bloggen...

Stackars lille Fight skulle jaga efter katten, stötte i ett bordsben och hade en sådan otur att han bröt en tå på ena baktassen. Tyvärr behövde hela tån opereras bort så nu får killen ha tratt ett tag. Men förhoppningsvis ska han klara sig bra utan tån i framtiden vad gäller träning etc.

söndag 25 november 2012

Kennelträffen

Vi har haft en toppenhelg! Jättekul att så många kunde komma och det är roligt att se hur väl de nya i Borderness-familjen tas om hand!

I lördags vallade vi hos Carina i Vinnersjö, kul att se hur duktiga alla är!

Vi avslutade dagen med middag på Scandic i Gävle.

Igår tränade vi lydnad dagen lång, lika kul här att se hur duktiga alla är!

En liten rolig summering av Simon för mormor om dagens träning:

"Först gjorde Gustav en inkallning som inte var så snabb. Sedan visade mamma med boll hur man skulle göra för att öka farten. Guinness fick också visa och sedan blev det racing och de sprang jättefort!" :-)

måndag 19 november 2012

Info om valpträffen

Vi samlas kl 10 på lördag. Jag kommer dyka upp famåt 12 för Simon har hockey-träning först.Vi kommer vara hos Carinas kille i Vinnersjö istället pga att det är bättre får där. Carina har bara lamm för tillfället.

Vägbeskrivning:

Från Gävle:

Åk väg 56 mot Hedesunda. Sväng höger mot Vinnersjö, åk 10 km, vid skylt Byn, sväng vänster. Åk tills vägen tar slut, ca 2 km.

Från Uppsala:

Åk E4, ta av mot Söderfors. I Söderfors ta höger mot Hedsunda.Åk igenom Hedesunda, åk rakt mot Vinnersjö, sedan se ovan.

Kostnaden är 300:- för vallningen. Ta med stol, varma kläder (tänk på att vi kommer vara mycket i stillhet mellan träningspassen), ombyten, fika under dagen, vatten till hunden mm. Jag tänkte att vi äter tillsammans någonstans i Gävle på kvällen.

För de som vill kör vi lydnad på söndag. Vi bestämmer tid och plats under lördagen.

I helgen körde vi rapport med Hanni samt spår med resten av gänget. Vi körde på en sträcka av ca 300 m.
hanni tycker det är jättekul och hon är verkligen snabb. Starten blev i en ganska brant backe men det var ju inga problem för henne.

På söndagen tränade vi spår med alla. För att öka upp Hannis motivation för spåret körde vi samtidigt med Hyss och henne. De fick spåra en sträcka var, den som fick gå bakom blev ganska tokig kan man säga och blev väldigt glad när det blev hans/hennes tur.

Miloo fick ett spår av Jouko med många upptag, jättebra träning eftersom hon för tillfället gärna bakspårar. Vid en sträcka betedde hon sig väldigt underligt, hon satte tassarna på en rotvälta och vädrade i luften, hon blev väldigt störd av något och vittrade i luften flera gånger åt samma håll, svansen slutade vifta, inte alls samma koncentration och noggrannhet. I slutet av spåret hörde vi Simon ropa. Vi skyndade mot bilen och Simon berättade att han trodde att han sett två vargar. Av det han berättade och med tanke på Miloos reaktion tror jag att det var så. Det stämde med tanke på vindriktning etc. Känns väldigt otäckt med tanke på rapport-övningen dagen innan...Vi var i skogen vid Degerfors, det är inget vargrevir där med det är ju inte långt till Örebro, Hällefors mm och där sker vargobservationer regelbundet.

onsdag 14 november 2012

Stackars Gunni

Igår fick Gunni dålig hunderfarenhet nr 2. Vi var ute på promenad då man hör ett vrål från både hund och matte och ut  från en trädgård rusar en storskällande vorsteh rätt mot oss. Jag lyckas sparka bort den hunden men då kommer nästa bakifrån... Mina hundar svarade inte upp så det blev inga skador men man blir ju så arg på folk som inte har koll på sina hundar....Stackars Gunni kom ur halsbandet i villervallan och sprang iväg en bit nedåt gatan. Verkligen tur att de där monstren inte upptäckte det och satte iväg efter henne. Ingen risk att jag går förbi det huset några fler gånger...

tisdag 13 november 2012

Info om kommande träff

På lördag den 24/11 har vi ju vår kennelträff.

Vi startar kl 10 hos Carina i Kungsgården, vägbeskrivning kommer. Räkna med en heldag där, ta med stol, varma kläder, ombyten och matsäck.

Jag tänkte att vi äter tillsammans sedan på kvällen, plats får vi återkomma om, ev. Högbo Bruk (Ann och Christer kommer bo där).

För de som vill så har vi lydnadsträning på söndag!


Stackars Gulli måste operera sig en tredje gång för halsinfektionen. Hon har en hälta som ska utredas också, röntgen av armbågarna visade inget fel. Till saken hör att eftersom hon ätit medicin så länge så stannade tillväxten upp, när så medicineringen upphörde började hon växa explosionsartat, 4 kg på bara någon vecka.
Kanske är det växtvärk? Jag hoppas verkligen hon får vara frisk snart! Annars är hon en underbar hund, härlig att träna och fogar sig i att vara i ofrivillig stillhet.

Det var därför jag ville be er kolla upp era försäkringar, jag märkte att jag glömt att försäkra upp Miloo till dubbel veterinärvård då det var dags för hennes operation. Hade båda juversidorna behövts ta bort hade man raskt hamnat på 20000:- i operations-kostnad. Miloo är nu uppförsäkrad, har ni 40-50000:- i veterinärvård har ni ett så bra skydd man kan ha.

Jag har även mina hundar avelsförsäkrade samt använbarhetsförsäkrade (om något händer under de första sju åren som gör att man inte kan tävla etc längre så får man ersättning för det). Jag har även tecknat en extra led-försäkring pga att vissa skador inom detta område inte täcks av den vanliga försäkringen.

måndag 12 november 2012

Ice har blivit pappa!

Igår blev Ice pappa till 8 små valpar på Leringens kennel. Det blev fyra av varje kön, mamma heter Guldgruvans Penny. Spännande att få följa dessa små i framtiden!

Miloo fick 285 p i Uppsala i söndags, placering 1/6. Det var regnigt och lerigt. Vi fick 7,5 på fritt följ, det berodde på något segt sittande, positionen samt att vi ej var parallelle vid sidoförflyttningarna.

I Z blev det en missad position (satte sig ej) men resten var bra!

Lördagen bestod av tävlingslydnadskurs i Insjön för ett gäng glada lapska vallhundar.

söndag 4 november 2012

Grattis Ann och Ice!

I helgen tävlade Ann och Ice på Tyresö Halloween cup och slutade på en andra plats i finalen! Jättebra gjort för det är inte lätt att slåss mot de lägre klasserna, det är ju mycket lättare att få höga poäng i ettan och tvåan!

Ann och Ice är även anmälda till Stora Stockholm i december, har ni möjlighet så åk dit och titta! Jättekul och fina shoppingmöjligheter! Förra året kånkade jag hem flera rullar med stora, tjocka ventapads som jag köpte jättebilligt! Miloo och jag ska också anmäla oss dit så får vi hoppas vi kommer med!

Annars så har vi tränat i helgen. I fredags körde vi rapport med Hanni och spår med resten av gänget. Vi var i Marma, där är det jättefina marker. Hanni tycker verkligen det är kul med rapport och hon är ju så snabb! Vi tränade ca 300 m sträcka som längst och även kortare sträckor då hon skulle vänja sig vid att springa trots att Hyss var kvar bakom. Hon har haft en tendens att låsa sig lite på honom. Men vi kom på knepet, om man tog henne i fot bort från honom ca tiotal meter så koncentrerade hon sig på oss istället för Hyss och då bar det iväg utan betänkligheter. Juniorerna fick göra budföring också.

I lördags tränade vi lydnad med Louise och Hobbe i Skutskär. Hanni och Hobbe tränade tvåan, de är duktiga men lite kvar än innan det är dags att anmäla till tävling!

Miloo har en elit på gång nästa helg, i Uppsala.

Gunni har fått vara så lugn det går denna helg, hon är halt och måste vila sig i form först.

söndag 28 oktober 2012

Ingen träning

I helgen har vi faktiskt inte tränat någonting, vi har varit på resande fot bl a till min bror. Gunni förvånade mig med hur lugn och fin hon var hemma hos honom, hon hittade inte på någonting utan var väldigt duktig! :-)

Långpromenad på Särö hann vi däremot med, i fantastiskt fint väder!

tisdag 23 oktober 2012

Vittring

Tänkte köra igång med Hannis vittringsträning ordentligt och det hela påbörjades igår. Det visade sig att först måste vi friska upp själva apporteringen av en vittringspinne för det var väldigt vad mycket tugg och släpp på backen det blev framme hos mig. Men efter några lekövningar med apporten så blev den stabil igen.
Så det blev inte så mycket med själva vittringsapport-övningen, "fel pinnar" fick ligga kvar igenstängda i sin tygpåse. Fortsättning följer!

Problemet med Z hos Miloo börjar släppa, nu gör hon rätt de allra flesta gångerna (och det har ju visat sig på de två senaste tävlingarna) :-)

Gunni har fått börja träna ingångar och kontaktövningar, hon tycker det är väldigt kul!

Gustav har gått klart sin valpkurs och en fortsättningskurs är på G! Dessutom har husse anmält sig till en spårgrupp, toppenkul! :-)

måndag 22 oktober 2012

SM-poäng

Vi tävlade i Östhammar i lördags, både Jouko och jag. Hyss har haft ett halvårs uppehåll, de missade en position i dumrutan och hade några slarvfel här och där, slutpoäng 269 p. Men han satt på platssittningen och det var ju toppen!

Miloo kändes mer koncentrerad denna gång, fria följet var riktigt bra, bara något pyttepip på sidoförflyttningarna som ingen annan hörde, betyg 9.

Dumrutan också bra, alla positioner utförda! Däremot undrade vi över varför jag bara fick betyg 7 på den.

Underligt var det också att jag fick ta till ett extrakommando för att få in henne till konan inför rutan. Hon stannade lite för tidigt med en tass utanför. Det har aldrig hänt förut. Men jag tror det beror på att hon först fokuserade på en av konorna till dumrutan. Men sedan var det full fart rätt in i rutan, utan extrakommandon där!

Resten gick också bra, inga sneda sittanden alls vid ingångarna denna gång, vi som fick avdrag på varenda ingånga förra veckan. Men vi har lektränat ingångar under veckan och det gav visst resultat!

Vi fick 291 p och domaren tyckte det var synd med dumrutan. Jag undrade över det för hon gjorde ju alla positioner rätt. När jag kollade igenom betyget såg jag att vi fått avdrag pga missad position på dumrutan.

Tänkte först inte bry mig om att ifrågasätta det, man vill ju inte vara besvärlig men till slut gjorde jag det ändå. Flera kunde ju intyga att Miloo gjort alla positioner på rätt ställe. Inga problem alls, vi fick betyg 9 på dumrutan istället för 7 och slutade då på 299,5 p.

Ice har också varit duktig i helgen, han fick 301,5 p!

Leif 2 och Kiwi samt Mi och Houdini har också anmält sig till vallträffen den 24/11!

tisdag 16 oktober 2012

Vallträff mm

Jag har fått in fyra anmälningar till vallträffen den 24/11 (Ann/Fly; Ice, Leif/Guinness, Louise/Hobbe, Ann/ samt Jan/Gustav. Men vi borde väl kunna bli fler? Påminn varandra så vi blir ett litet gäng!

Miloo och jag tränar ingångar för fullt, hoppas det hinner bli något resultat till lördag i Östhammar! Hoppas också på att det eviga regnandet slutar innan helgen...

måndag 15 oktober 2012

Ändrad datum vallträff

Carina har fått förhinder den 10 så nu är det den 24/11 som gäller! För de som vill kommer vi ha lydnadsträning etc dagen efter! Jag fick bara in tre anmälningar till den 10, hoppas fler kan nu istället! Glöm inte att anmäla er till mig så jag vet hur många vi blir!

Miloo och jag tävlade i Edsbyn i lördags. Rutan låg diagonalt i förhållande till planen, något både jag och Miloo har lite svårt för. Men det krävdes bara ett extrakommando så fixade vi det men då rök ju några poäng. Annars har vi en del att fila på, tror vi hade sneda sittanden i varenda ingång, slarv med upptag av apporterna, positionen i fritt följ...Vi skraapde ihop 281 p och har fortsatt träningsjobb framför oss (men glad över 9,5 på dumrutan)!

Hanni har fått jobba lite extra med apporteringen, helt plötsligt börjande hon tugga ganska rejält på apporten när hon kommit in till mig. Men det har blivit bra nu igen, som tur är

Lilla Gunni jobbar på med sina små övningar och konster. Igår visade det sig att hon blev sjövild när hon blivit genomblöt efter promenaden i hällregn. Att man kan springa så fort i ett så begränsat utrymme som köket...

tisdag 9 oktober 2012

Vallträff den 10/11 (uppdaterad)

Boka in vallträffen den 10/11! Vi kommer vara hos Carina i Kungsgården (strax bortanför Sandviken), samma som sist. Vid dåligt väder är vi i Österfärnebos ridhus.
Alla kan vara med, både små och stora! Jag har tänkt att G-kullen ska tändas och vi som kommit längre jobbar med det vi kan (eller inte kan).
Pyttingarna från F-kullen är för små för att valla tycker jag men var gärna med ändå om det finns möjlighet och titta på!

Tid: Kl 10

Kostnad 300:- / person samt ev ridhusavgift
Anmäl er helst via dagens kommentars-fält så får jag alla anmälningar på ett ställe!

måndag 8 oktober 2012

Favorit i repris..

Miloo och jag tävlade i Skutskär i helgen, noll på rutan igen och missade sittet i dumrutan, samma som sist alltså. Miloo hamnade några cm för långt i bakkkanten på rutan, jag tog en chansning där för jag ville inte bråka med henne eftersom hon sprang så snabbt och målmedvetet rakt mot mitten.
Dumrutan är jag inte förvånad över heller, hon har svårt för det för tillfället och det går ju inte lösa på en vecka, vi får träna på så blir det bra till slut!
Glad över tiorna på fjärren, nu gäller det att hålla kvar vid det!
Orolig över Miloos tå, däremot. Hoppas den inte kommer ställa till problem framöver!

Annars tränar vi på som vanligt, det händer inte så mycket nytt just nu. Hanni tränar för tvåan och vallning, varvat med spår och upplet. Upplet har hon blivit väldigt duktig på, hon flyger fram som en vind. Hade man haft mer tid hade hon passat riktigt bra som sökhund!

Gunni tränar också på, vi har börjat lite med stora apportbocken också. Annars har både hon och Easy blivit ett par gängliga, långbenta tonåringar som trots allt börjat lyssnat lite även fast leker tillsammans!

onsdag 3 oktober 2012

Stackars Gulli

Gulli har varit inne på sin andra halsoperation, tydligen blev det kvar en liten bit av mandlarna vid första operation och det räckte för att inflammationen skulle blossa upp igen.

Som om inte det var nog lyckades hon få in en pinne i ögat, flera cm...Tur i oturen var att pinnen inte hamnade i hjärnan, samt att den gick in i den nedre delen av ögat så synen klarade sig. Nu kom hon undan med blotta förskräckelsen samt ett sår i hornhinnan som kommer läkas mha ögondroppar. Men Gunni hade varit lika glad för det ute i skogen, matte inte fullt lika glad...
Usch vad hemskt, jag kan bara föreställa mig paniken jag hade fått om någon av mina hundar råkade ut för något sådant...

Annars flyter det på hemma. Man njuter av att Gunni tappat mjölktänderna samt lugnat sig betydligt. Hon är väldigt rolig att träna. Miloo tränar lydnad för fullt, just nu har vi problem med dumrutan och framför allt sittandet. Tror att det kommer bli missad position på lördagens tävling. Men vi kan bara göra så gott vi kan och får fortsätta träna. Hanni håller på med framför allt tvåan och det går bra där också, det är som sagt hoppet vi inte hunnit få till än.

Sedan tror jag att jag hittat Hannis blivande fästman. Han heter Ravlundha Kenzo, inga tävlingsmeriter förutom gk vp men är arbetshund på en mycket stor fårgård (1200 tackor). Varför har jag valt honom då? Jo han har "blodet" jag vill åt, NZ-linjer på båda led. Kenzos pappa är Ravlundha Sirius, mamma till Sirius heter Tella och både hennes mamma och pappa har rena NZ linjer.
Kenzos mamma heter Sinarpsdalens Kritzi och hon har NZ linjer på båda sidor.
Ett litet steg närmare Nezzy igen, hennes pappa heter Ravlundha King och hans mamma/pappa var rena NZ.
Nezzys mamma heter Tessie och hade NZ i blodet på pappas sida.
Men än är det ju långt kvar innan det händer något, vallhundsprov ska klaras av, ögonlysning göras etc.

söndag 30 september 2012

RIP Vippe

Igår fick Joukos gamle trotjänare Vippe somna in, han fick troligtvis en hjärnblödning för han fick väldigt svårt att gå och hålla fokus. Han blev 14 år, och det är ju en riktigt en hög ålder! Han har ju haft en strålande karriär och ett väldigt bra liv! Men det är en väldigt tråkig och ledsam sida av hundägandet när vår kära vän lämnar oss!





SM-vinnare rapport!






torsdag 27 september 2012

Träning

Vi tränar på som vanligt! Miloo gör det mesta ganska bra men vi ligger förstås inte på 10-nivå på allt efter så långt uppehåll. Vänster apport har tydligen blivit svår för där hamnar hon oftast i mitten. Men efter omdirigering springer hon till rätt apport direkt så det är bara att träna på. Lite tveksamt när man flyttar om ordningen i dumrutan mend et har blivit bättre. Så det är lite här och lite där som ska tränas upp igen men det är skönt att vi äntligen är igång igen!

Hanni är riktigt duktig på fjärren nu, nu funkar det även på ca 10 m avstånd! :-)  Rutan har hon också blivit duktig på, i nuläget är det hopp-sitt som ska läras in ordentligt. Ja, även både stå och sitt på avstånd.
Men det börjar närma sig för en anmälan till tvåan!
Dessutom har jag fått drag i linan på spåret, tack vara att jag lagt hennes kampskinn i slutet! :-)

Gunni tränar på med sina moment, upplet, apport-övningar, kontakt, snabba stå mm. Hon är också en rolig liten hund att träna!

Imorgon ska jag träna med Brith-Louise / Halvan och Louise / Hobbe. Vi får hoppas på uppehåll!

Jag har anmält Miloo till fler tävlingar, lite mot mina principer att inte tävla för tätt men känns lite tvunget nu så man förhoppningsvis hinner få ihop något SM-poäng innan årets slut!

Jag har också hittat en eventuell kandidat som fästman till Hanni. Han har ren NZ stam längre bak i stamtavlan på båda sidor, A-höfter, helt rätt utseende (korthårig och trefärgad med Nezzy-öron) men det är ju mer än så som ska klaffa. Han har enbart gk vallhundsprov som merit, lite futtigt tycker jag allt men han bor på en väldigt stor fårgård så bara han är trevlig och hans vallsätt låter bra så får det duga helt enkelt, det är ju hans linjer jag vill komma åt (Ravlundha-linjer, lika som Nezzy). Dessutom så är han ju inte så gammal, han är född 2009.

Men det blir roligt att kolla upp honom mer! Men han är väl säkert kastrerad eller nåt annat tokigt...

REGV1093/86
Lochiel Gay
NZBC10628
Lammermoor Glen
NZBC10351
Guy

Uppgift saknas
NZBC8578
Tui
NZBC9766
Lammermoor Jane
NZBC7800
Glen
NZBC8020
Fly Ii
NZBC10413
Lammermoor Queen
NZBC9241
Lad
NZBC6211
Scot
NZBC8768
Queen
NZBC10412
Colonial Peggy
NZBC6794
Moss
NZBC9766
Lammermoor Jane

REGV1093/86
Lochiel Gay
NZBC10628
Lammermoor Glen

Uppgift saknas
NZBC9766
Lammermoor Jane
NZBC7800
Glen
NZBC8020
Fly Ii
NZBC10413
Lammermoor Queen
NZBC6211
Scot
NZBC8768
Queen
NZBC10412
Colonial Peggy
NZBC6794
Moss
NZBC9766
Lammermoor Jane


Men sådana här linjer gillar jag att se! :-)

måndag 24 september 2012

Tävling på G

Till min förskräckelse kom Miloo och jag med på tävlingen i Hofors till helgen...vi är något otränade kan man säga men skönt att komma igång igen efter att ha haft ett så långt uppehåll. Tror inte Miloo tävlat alls i år så nu känns det ändå roligt att livet börjar återgå till det normala igen.
Vi är även anmälda till Skutskär nästa helg. Fler tävlingar behöver bokas in men så långt har jag inte kommit än. Hanni ska ju tävla tvåan framöver men än vill vi träna lite till innan jag anmäler henne.

Annars har det ju mest blivit vallträning med Hanni på sista tiden, nästa kurstillfälle är på torsdag.

I fredags var vi en snabbsväng till klubben och där fick Gunni träffa Kryddan. Kryddan är ju så snäll och lade sig platt på backen så Gunni tyckte hon var riktigt rolig, jättebra för henne efter överfallet sist.

Annars har det lugnat sig väldigt mycket hemma. Gunni är riktigt duktig och inte lika bråkig som förr. Jätteskönt att hon tappat mjölktänderna dessutom! Det är inte över än men de jobbigaste tänderna är borta (huggtänderna). Det blir ofta blodiga leksaker umder kamp, då ännu en tand börjar lossna.

Gunni har fått träna rutan några gånger, det tycker hon är en riktigt kul lek. Annars så är det det vanliga, ligg, upplet, spår, kontakt som vi småtränar lite.


Nedan tränar Fight inkallning från rutan ;-)




Söta Fanetta:




Gunni på språng, i sitt nya rosa halsband):


Foto: Elsa


Strandlek (Hanni,Miloo, Gunni och Kippan), syns ganska väl att de är släkt ;-)

Foto: Elsa

Bilder F-kullen

Här kommer några bilder jag lånat från F-kullens ägare:

Först ut är Borderness Fly (Ann´s valp):





Nästa kille, Borderness Fight (Lenas valp):







Så till tjejerna, här är Fidji, bor hos matte Elsa och mamma Kippan:





Här är Borderness Fanetta, bor hos matte Kerstin:


fredag 21 september 2012

Stackars Gunni

På senaste vallkursen blev Gunni helt oprovocerat påflugen av en annan hund på kursen och blev biten i huvudet.  Vi stod bara och tittade på och blev helt överumplade då hunden attackerade Gunni, vi har nämligen stått bredvid varandra de andra två kurstillfällena utan att den visat några sådana tendenser (förutom mot fåren). De har aldrig hälsat på varandra men vistats i närheten kopplade. Men när hunden lyftes ur fårhagen fick den syn på Gunni och bara flög på henne innan man hann reagera och sparka bort den.
Gunni blev jätterädd och skrek som bara en valp kan. Det var ju inte bra att detta hände eftersom Gunni tidigare tyckt att andra hundar var otäcka och så händer detta, det blir ju en bekräftelse för henne att andra hundar ÄR farliga... Vi får hoppas att det inte sätter sig för djupt utan att hon kan börja lita på andra hundar igen.

Annars har det hänt mycket roligt också!
Först stort grattis till Mi och Houdini som debuterat i LKL 1 med vinst på fina 179 p som resultat!

På samma tävling hamnade Ice också högst på pallen men då i elitklass, stort grattis!!

Hifi gjorde ett jättefint program på kvaltävlingen i Forserum, mycket höga poäng och de hade nått väldigt högt om de nu inte fått rött kort...tydligen hade kommit utanför ringsidan med ett par tassar på vägen ut till rutan. Såvitt jag vet ska de inte diskas om de hamnar utanför ringen under arbete utan bara om de springer iväg helt apropå men inte mycket att göra åt, domaren bestämmer! Hifi och Pia har även kommit med i Talanggruppen, jättekul!

Kippans små valapr har nu flyttat och de artar sig jättebra i sina nya hem, väldigt flitiga ägare har de och tränar både det ena och det andra.

Vi tränar också på här hemma, mest vallning blir det för tillfället och Hanni är väldigt duktig.

Vi tränar för tillfället fösning och flankering för fullt.





Även Gunni fick prova på och det var mest lek men korta stunder då och då hamnade hon i koncentration mot fåren.

torsdag 13 september 2012

Vet besiktning

Igår var vi på veterinärbesiktning med de små huliganerna. Som vanligt for de omkring som galningar, var på allt, från sladdar till veterinärens fötter, framför allt hälsenor och de biter stenhårt...

Men de var glada och positiva trots dubbla stick i nacken och lika glada efteråt.

Allt var bra med dem, det enda var att Fly bara har en testikel nere än så länge men vi håller tummarna för att den andra kommer ner snart också.

Idag flyttar Fast N´Furious (Fidji) och Fight, imorgon Fanetta och Fly. Sedan blir det tomt hemma, helt plötsligt 5 hundar mindre... 

Men det blir spännande att följa detta nya lilla gäng och vara med om deras framgångar om ett år eller så! :-)

Gunni då...ja hon börjar ju bli riktigt hanterbar! Hon gjorde mig stundtals tokig under ett par månader men nu börjar hon lyssna och bli mer formbar. Tidigare kunde man inte gå en promenad (eller försöka gå inomhus) utan att hon skulle hänga i byxbenen och tillsägelse hjälpte inte, det blev än värre.

Tack vare att jag beväpnade mig med ett kampskinn och så fort hon började dra i byxbenen fick hon hänga i kampskinnet medan vi gick och det har hjälpt jättebra (gjorde likadant inne). Hon ville hänga i de andra hundarnas halsband också men det gick över med kampskinnsleken även där.
Nu söker hon kontakt med mig under promenaderna istället och det är ju mycket bättre!

Hon ville inte komma in från trädgården heller men med lekövningar med öppen dörr, inkallning/kamp inne/ varsågod att rusa iväg osv så löste vi även det.

Hon ville inte komma in till mig ute utan hon höll sig på behörigt avstånd och vallade de andra hundarna, väldigt tålamodsprövande och man blev ibland nästan skogstokig... det är borta nu, även det med med hjälp av lek, spring iväg, lek osv eller komma in för godis, spring iväg etc.

Det gick inte att smidigt koppla henne för att gå ut genom grinden utan hon sprang iväg...tåååålamoood...vilket inte alltid fungerade men nu går det hur bra som helst, hon kommer, sätter sig för godis, uppkoppling klar och vi kan gå iväg. Sköönt!

Hon skällde på grannkatten och lyssnade inte på inkallningen...matte inte glad...men nu kommer hon som ett skott!

Hon har varit rädd för andra hundar som skäller men nu går det att bryta det eventuella skällandet med erbjudande om godis eller lek (nu har hon kommit på att det kan vara kul med dem också).


Ja, det är många saker som funkar mycket bättre nu och det är ju skönt! Jag kanske skulle väntat med att skriva detta tills alla valparna är hämtade... ;-)

Men rumsrenheten har funkat jättebra hela tiden, hon har sovit bra hela nätterna, gillar folk jättemycket och är en pigg och glad hund så allt har ju inte varit jobbigt! Gunni är jätteduktig på spår, hon gör kortare apellspår och plockar pinnar och allt!


Hanni är fortsatt jätteduktig på sin vallträning och vi jobbar på med kurs och träningar.

Kika in på Elsas sida för nytagna bilder på pappa Lot!

Får jag presentera...

Nu har valparna fått sina reg-nr!

RegnrNamnKönFödelsedatumFaderns regnrFaderns namn
REGV1629/2012Borderness Fight H20120720REGV1069/2003Dombäcks Lot
REGV1630/2012Borderness Fly H20120720REGV1069/2003Dombäcks Lot
REGV1631/2012Borderness Fast N' Furious T20120720REGV1069/2003Dombäcks Lot
REGV1632/2012Borderness Fanetta T20120720REGV1069/2003Dombäcks Lot

REGV1629/2012Borderness Fight
Borderness Fight          REGNR1629/2012


Foto: Elsa Buckard


Borderness Fly             REGNR1630/2012



Foto: Elsa Buckard


Borderness Fast N´Furious      REGNR1631/2012


Foto: Elsa Buckard


Borderness Fanetta                 REGNR1632/2012



Foto: Elsa Buckard

onsdag 12 september 2012

Fisketur

Igår var vi alla på Rullsand och fiskade, stora hundar och så Elsa, Krister, Simon och jag. Krister var den enda som hade någon fiskelycka men vi andra hade det bra ändå.

Här är några bilder jag lånat från Elsa (fler finns på hennes egen blog):





Hanni, Miloo, Gunni och Kippan



Hoppas Gunni tar med sig den här stilen till fåren!



Hanni i full fart!


Annars så är det full fart på valparna, det märks att det börjar bli dags för dem att flytta hemifrån, slagsmålen avlöser varandra och det har verkligen blivit tuffare tag. Men de är härliga och biter i allt de kommer åt, precis som valpar ska vara!

Ikväll är det veterinärbesiktning, lite nervöst är det eftersom jag inte fått regnr än på valparna... Ringde SKK igår och det visade sig att brevet inte kommit fram och det är ändå flera dagar sedan Nina skickade papperet till dem. Mailade över en ny reg-ansökan så hoppas jag att får reg-nr tills ikväll....

tisdag 11 september 2012

Äntligen...

händer det något i bloggen! Det har varit otroligt mycket (och är fortfarande) både hemma och på jobbet så ork och energi har inte funnits för att skriva något här..

Kippans små valpar bor ju hemma hos oss, tillsammans med mamma Kippan förstås och husse och matte. Jättekul tycker jag och det går jättebra med alla hundar. I helgen var vi elva hundar hemma och fem människor men det gick alldeles utmärkt!

Miloos tass har läkt riktigt bra så nu börjar vi köra igång träningen lite smått, tar det lite försiktigt än för säkerhets skull.

Hanni har debuterat i ettan med mycket bra resultat! Hon fick tior på allt utom på linförigheten där vi fick nio, pga mycket hopp och skutt under språngmarschen. Nu siktar vi mot tvåan mend et känns som om vi fastnat på fjärren lite. Funkar jättebra på en och en halv meters håll men så fort man ökar avståndet lite blir det inte alls så bra (dåliga uppsitt eller kommer framåt).

Halvan däremot har debuerat i tvåan, han fick ca 172 p och klassvinst, jättekul!!

Hifi har tävlat eliten och hon har fått förstapris, toppenkul!

Houdini kommer tävla ettan inom kort, jättekul när det blri fler och fler som kommer ut på tävlingsbanorna!

Ice har gjort flera fina resultat i eliten med poäng över 300 så han är klar för SM nästa år (så även Kiwi som också gjort många mycket bra tävlingar).

Hanni har börjat vallkurs, första gången var hon väl laddad men nu är hon som vanligt igen (plus att vi friskat upp ligg-kommandot intensivt under promenaderna). Gunni har fått prova lite, först var fåren lite otäcka och hon skällde och raggade men sedan kom hon på att det där var ju riktigt kul och tom gick ett par smygsteg vid några tillfällen. Jag kommer ordna vallträff när valparna blivit 6 månader och äldre hundar får naturligtvis också vara med.

Fler nyheter: Ice kommer bli pappa om allt går vägen, jättespännande och kul!!

torsdag 23 augusti 2012

Houdini röntgad

Så har även Houdini fått sitt HD-resultat, grad A!

Annars tränar vi på som vanligt med de hundar som går att träna... Stackars Miloo fick göra en fjärr häromdagen för att åtminstone få träna något och tala om snabba skiften, perfekta dessutom! En något överladdad hund efter allt träningsuppehåll...Men snart hoppas jag det blir som vanligt igen...

Gunni tränar inkallnings-övningar, hon är riktigt duktig på det. Vi gör som så att den vuxna hunden går kopplad och Gunni är lös. Denna gång var Simon med på cykel som extra dragning: Naturligtvis drar Gunni som en skållad råtta efter Simon men med ett pip från kampdjuret och rop från mig tvärvänder hon och kommer rusande för en stunds kamp med kampdjuret, jättebra!

Ganska ofta under promenaderna får hon kampa och dra i kampskinnet istället för att göra det i mig..men det funkar också jättebra för numer söker hon kontakt med mig och ber om lek istället för att störtdyka ner på  skor/byxben och kampa med det... Idag hittade vi förresten en rosa pelikan-vinge under vår promenad, den hör till Gunnis första kampdjur som börjar falla isär i dess beståndsdelar...

Annars är man mer eller mindre hårt prövad som valpägare...Gunni är vild och påhittig men stundtals mysig också (ganska sällan dock...). Alltid spännande att försöka göra något nyttigt med en valp i närheten... slutar oftast med att valp blir instängd för att åtminstone försöka hindra att tassar blir avhuggna av spaden eller tänder utslagna av stålkrattan eller slippa jaga runt efter vinkeljärn, tumstockar, skruvmejslar etc som annars har en förmåga att få fötter...

Till helgen ska vi ner och heja på Kryddan och även på Toppborders Snikke som ju är Miloos systerson. Sedan vet jag att fler Bordernessare kommer ner och tittar, jättekul!

måndag 20 augusti 2012

Ice uppflyttad

Först vill jag börja med att gratulera Ann och Ice som i helgen blev uppflyttade till elit klass spår! Jättestort grattis!

I lördags blev det helt impulsivt en middag med Leif och Leif, ett riktigt mysigt ställe! Jättekul att träffa Guinness också, han är en aning större än Gunni... Gunni väger 8,5 kg, Guinness 12. Valparna blev mer vilda än tama när de träffades..vet inte om någon av oss trodde den andre när vi betygade att "hemma går de riktigt fint i koppel...". De stora (Lakrits och Hanni) lurade ut valparna på simtur.

På hemvägen stannade jag till hos Elsa och hälsade på valparna, underbart söta!

Gunni var med och fiskade igår, lite miljöträning blev det också. Först skuklle vi gå över en smal spång någon meter över vattnet, otäckt först men sedan var det inga problem att gå fram och tillbaka. Likdant med gallerdurken som också var någon meter över vattnet. Först ville hon inte alls men jag gick bara iväg ett par steg och väntade in henne, det tog inte lång tid innan hon kom och sedan blev det en kul lek att springa över och tillbaka igen.

Ett par nytagna bilder på Gustav (jag blir alltid glad över att få bilder):




fredag 17 augusti 2012

Tappar tänder

Jag har till min förtjusning sett att Gunni börjar tappa tänder, på naturlig väg..! Det ska bli riktigt skönt när hon tappat alla sina väldigt vassa valptänder...

Det här med bandagebyte är inte smidigt inte...På vet stationen ser det ju så lätt ut men när man själv ska göra det...man slåss med och trasslar in sig i gasbinda, tejp och självklistrande bandage... Nyfikna valpar får stängas ute på behörigt avstånd...

Annars så spårade vi i går, jag band fast Gunni och gick ut spåret, droppade några pinanr i spåret. Sedan gick vi omedelbart spåret, Gunni var riktigt duktig men pinanrna lade hon ingen större vikt vid men vi lekte och stojade vid varje pinne ändå. Sedan gjorde vi en pinnövning på vägen efteråt och då funkar det bra, bara att bygga vidare på det.

Hanni har fortfarande inte kommit på det roliga med att spåra, pinnarna är hon riktigt duktig på men vi har spårat alldeles för sällan, bara att försöka få till lite återkommande träning.
Rapport är hon däremot duktig på, det lilla som vi tränat.

onsdag 15 augusti 2012

Bilder

Gunni fortsätter att ha söta små Borderness-öron, det trodde jag aldrig!
Hon har lugnat sig något helt fantastiskt! Från att man knappt kunde ta ett steg vare sig ute eller inne utan att hon konstant hängde fast i byxben, skor eller fötter hoppar hon istället jämfota bredvid. Visst kan det bli något litet återfall när hon blir riktigt busig men det går inte att jämföra med förut.Ute avhjälper vi det då med att hon får ta ett tag i kampleksaken och så hänger hon där när vi går :-)
Gunni söker ofta kontakt med blicken när vi är ute och går, belöningen då varierar mellan godis, en stunds lek eller en klapp och snällt prat.
Då och då blir det race inne, då springer man fort, fort och sladdar i kurvorna.

En till som haft race inne och som hamnade på ett ställe hon kanske inte riktigt tänkt sig... (lilla Gulli)



Miloo mår riktigt bra nu och haltar knappt, man får passa henne så hon inte drar iväg för fort för skadan är ju väldigt ömtålig. Jag köpte en riktigt bra sko till henne, med dragkedja och kardborreband, storlek new foundland för att bandaget skulle få plats... . Sitter bra på foten och är lätt att ta på (Sabro hundsko). Inte gratis direkt (249:-) men värd pengarna.

Sko Fram Strl.8 Sabro

Här kommer ett par bilder på söta Gusatv:



Här ett par bilder på fina Jezzy:





Det är jättekul när jag får bilder på era hundar!

tisdag 14 augusti 2012

Stackars Miloo

Igår åkte vi då till veterinären, Miloo och jag. Såret i tassen är inte stort men de beslutade att det skulle sys ändå pga att skadan sitter i tassen, såret utsätts ju för så mycket belastning och så läker det fortare när det är sytt.
Tyvärr för Miloos skull beslutade de sig för att inte söva henne utan bara ge lugnande.
Jag tyckte så synd om Miloo för ont gör det ju ändå...Efter ett par stygn fick hon en bedövningsgel och då verkade det gå bättre.
Nu är alltså tratten på plats igen, tassen inlindad i ett präktigt bandage och på lunchen ska en sko inhandlas till henne så man slipper hålla på med att packa in tassen i plastpåse varje gång man ska gå ut.
Sjukskrivning i två veckor, strikta korta koppelpromenader, alltså ingen träning alls på ett bra tag igen.. Suck...
Väl hemma var Miloo väldigt trött, lite illa verkade hon må också.
Idag ser hon piggare ut på ögonen så snart får man försöka övertyga henne om att man inte får starta med snabb galopp hela tiden vare sig inne eller ute...
Lilla Gunni och Hanni var väldigt pigga när vi kom hem så de fick hamna på andra sidan gallret för att inte störa Miloo.
Gunni har blivit riktigt söt, helt plötsligt har hon fått riktiga Borderness-öron! Hon har ju haft ståndöron mest hela tiden sedan 8 veckors ålder så jag har inte brytt mig om att tejpa ens... trodde inte det var någon idé.
En ny bur till bilen har vi inhandlat också...tyvärr blev den bara använd några timmar innan den fick hamna ihopfälld i takboxen för Miloo behöver ha hela platsen i baksätet för att kunna röra sig med den stora tratten (jag lyckades inte helt med ihopfällningen för handtaget hamnade inne i buren någonstans...)
Men den blir bra sedan, då får varje hund en egen plats att vara på och så kommer de ju inte åt att tugga i sig inredningen på bilen då jag tränar med någon av de andra hundarna....

Gibbon Pyramid Bil Bur

måndag 13 augusti 2012

Piggare Miloo

Miloo mår bättre idag och har inte lika ont. Hon ville t.o.m leka med de andra hundarna igår kväll trots sin rejäla hälta.Men ikväll ska vi till veterinären för en kontroll så det inte blir en segdragen inflammation.

Jag ringde till Ultuna igår och fick en akuttid kl 13. Jag kom dit, noterade att en akuttid visst var betydligt dyrare (1100:- i grundavgift), nåja det får väl gå denna gång tänkte jag. Medan jag stod i receptionen hörde jag i bakgrunden att en dam opponerade sig mot att någon annan blev kallad före henne. Damen i fråga hade också en akuttid och hade väntat i 2,5 timme. Eftersom jag bara tänkt att åka över lunchen bestämde jag mig för att återkalla min tid och beställa tid hos min vanliga veterinär, Gävle Hund och Katt. Jag hade inte tid att sitta hela eftermiddagen och vänta och dessutom till ett sådant överpris.

Gunni var ganska livlig när jag kom hem. Vi passade på att träna inkallning från trädgården och in i huset, varje gång hon kom så kampade vi med lekskinnet (liknande det på bilden nedan, Gunni älskar det).
Skinneez Flying Squirrel 36cm

Det gick superbra, hon har haft en tendens att bli stående några meter från dörren utan att komma in men nu flög hon in i sällskap med de andra...även den halta Miloo.

Lite inkallning i trädgården gjorde vi också, det gick jättebra, hon lämnade Miloo och Hanni och sprang till mig, visserligen sprang ju Hanni och Miloo hack i häl efter Gunni men det jag ville se var att Gunni kunde bryta leken med dem och välja att springa fram till mig istället för att vara låst och "valla" dem.

Elände

Lagom tills Miloo blivit bra efter juveroperationen och fått klartecken att from tisdag kunna börja träna igen förutom hopp/galopp råkade hon ut för en skärskada i tassen under badet igår. Det är som en stickskada rakt upp i tassen mellan trampdynorna, det blödde rejält och hon har jätteont, stackaren. Så nytt veterinärbesök för henne....

Hanni skar sig också på något men betydligt mindre och det märks inte alls på henne idag. Jag såg att det blödde lite från ena baktassen igår efter kvällsträningen så det blev tasstvätt på henne också.

Som om inte detta vore nog är stackars Guinness sjuk också, han har slagit av ett par hörntänder och detta har lett till inflammation i käken.
Miloo gjorde likadant när hon var liten, jag trodde att hon fått ett ormbett först eftersom hon svullnade upp i nosen men så var det ju inte. Men efter en antibiotika-kur blev hon bra igen. Gunni har också slagit av en hörntand men det har inte lett till någon infektion. Vilda hundar slår sig ju mycket oftare en lugnare varianter...

Både Hanni och Gunni lekte pinnlek i går och det gick jättebra (var första gången för Gunni). Jag lämnar hunden (Gunni får ju förstås sättas fast i kopplet), går på linje rakt ut  och lägger ut pinnarna med jämna mellanrum (ca 5 m mellan varje). I början är det viktigt att man påkallar hundens uppmärksamhet för varje pinne som läggs ut. Sedan går jag tillbaka i samma linje, tar hunden i kopplet och frågar var pinnen är. När hunden får vittring på pinnen har vi tävling om vem som kommer fram först. I bland hindrar jag hunden så att de nästan kan ta pinnen men jag tar den själv istället och leker med. Nästa pinne blir hunden ännu ivrigare på att ta före mig. Detta drar upp hundens intresse för spårapporterna väldigt bra! Hanni har varit måttligt intresserad av spår tidigare men nu när vi tränat upp pinnintresset spårar hon väldigt noga just för att hitta pinnarna.

torsdag 9 augusti 2012

Lek och HD-resultat



Hanni leker med Gunni och Easy, något som alla tycker är lika roligt!

Annars så har det inte hänt så mycket, vi tränar och leker som vanligt. Miloo har tagit bort stygnen och om några dagar får hon cykeltränas, galopp och hopp ska undvikas (men förklara det för Miloo...). Så snart är det dags att anmäla till lydnadstävling för henne också!

Hanni har HD-röntgat sig och fått resultat HD grad B, skönt!

torsdag 2 augusti 2012

Ingen tävling

Det blev ingen tävling för Hanni och mig i Märsta...vi blev bortlottade helt enkelt...

Nåja, det går nya tåg så vi debuterar i Skutskär ett par veckor efter istället!

Hanni är nu introducerad i framförgåendets ädla konst samt även vittringen.

Framförgåendet snappade hon upp nästan med en gång, vi körde ett par inkallningssträckor fram och tillbaka, sedan lämnade jag henne sittande på samma sträcka och gick iväg en bit och låtsades hänga upp en leksak i luften, tillbaka och ställde henne uppe och manade lite försiktigt på henne med ett litet "jaa" och påmaning med kopplet framåt, hon traskade iväg och bollen kunde kastas framför henne som belöning.  Både Nezzy och Miloo tränades med boll borta i andra änden vilket medförde att man nästan fick armen avryckt vid kommendering "före", detta sätt blir mycket lugnare!

Vittringen då...jo, man fick fundera ut lite nya sätt då Izzy skulle lära sig vittringen. Det funkade inte riktigt att göra som jag gjort tidigare med de andra hundarna... Kommer aldrig glömma första gången då jag lade ut pinnar i en stor hög åt henne och den riktiga bredvid. Innan jag hann blinka sprang Izzy med ljusets hastighet fram till högen , blixtsnabbt greppade hon i högen och sprang lika snabbt tillbaka till mig med hela munnen full med pinnar (utan tugg...). Det slutade med att jag fick ha pinnhögen i en ICA-kasse, först ihopknuten och sedan öppnad lite i taget, så att pinnarna efterhand blev mer och mer synliga, funkade kanonbra!

Därför värmde Hanni och jag först upp med endast den riktiga pinnen några gånger, gick fram och lade den på samma ställe och skickade sedan ut Hanni med ett "ja". Provade sedan med pinnkassen ca 20-30 cm bredvid, den riktiga pinnen fortfarande på samma ställe som tidigare och skickade ut henne igen, hon stoppade ner nosen i kassen men beslutade sig för att leta vidare och kom in med rätt pinne, toppen! Bara att jobba på nu!

Lilla Gunni då...hon har verkligen testat mitt tålamod och man har ett flertal gånger ångrat att man släppte iväg söta snälla Gulli...Men faktiskt så har hon lugnat sig en hel del och t.o.m blivit riktigt trevlig...Gunni är oerhört lättlärd, väldigt intensiv och väldigt snabb....helt enkelt Izzy upp i dagen som liten valp. Det var till viss del därför som man kände sig lite uppgiven för det betyder att jag har ett drygt år framför mig som verkligen kommer testa tålamodet...Izzy var väldigt jobbig fram tills hon var ca 1.5 år, sedan blev hon helt underbar och blev den av hundarna som allra mest älskade att sitta i knäet och gosa, som valp fick man hålla henne med våld om man kände för att gosa med henne...inte jättekul då... (Gunni är likadan även när det gäller detta). Så jfr man med Joukos valp Easy som är en betydligt lättare och lugnare valp och inser att jag kommer bli den av oss som får gråa hår först...
Men med en dåres hoppfullhet tror jag att detta kan bli riktigt bra i framtiden, precis som det blev med Izzy...en supersnabb rolig hund att jobba med! Det konstiga med Izzy var att lika snabb som hon var med lydnadsträning, lika lugn var hon med fåren...Hon var väldigt begåvad i vallning, hoppas Gunni blir det också (det tror jag också för både Hobbe och Hanni är väldigt duktiga på det och lättränade).

Igår kväll lyckades Gunni på en kort stund trassla in sig som en fisk i fårnätet, hoppa upp på nätet på jordgubbsplantorna, ta sig upp på den stora högen i skottkärran (vet inte hur hon bar sig åt), slita av Miloo plastkragen mm mm. Gunni har fått en stor rosa gris som grymtar nästan som en riktig gris (ca 99:-), den tycker hon mycket om! Hon har även fått en aktivitetsboll man stoppar godis i som också låter lite, den uppskattas av alla hundar!

Platta vita tuggchips älskar de alla men jag höll på att slå ihjäl mig igår när jag trampade på ett till hälften tuggat chips, de blev superhala... Runda ben under hålfoten är heller inte skönt med detta slog alla rekord...

Men men.....Gunni har blivit jätteduktig på pinnapporteringen, snabbt ut, snabbt upptag och lika snabbt in igen utan tugg och med grepp ända fram till mig, kul!

Vi tränar in intresse för olika uppletsföremål (vi har hunnit med gummislang, pälsbit och socka än så länge) och jag gör helt enkelt som så att vi tillsammans går ut och lämnar föremålet ( i motvind), jag kastar iväg det en bit framför henne och låter henne nästan ta det, sedan drar jag henne bort från föremålet och tillbaka till stället jag vill skicka ifrån (ca 15-20 m), eggar henne på tillbakavägen och hetsar då hon stretar bakåt och vill tillbaka och hämta föremålet. På plats på utskicksstället, koppla loss, håll i halsbandet, se till att man har draget fram (att hon verkligen vill iväg) och släpp. Funkar kanon det också, snabbt ut, snabbt grepp och snabb ingång utan tugg (givetvis hjälper jag ju till och hetsar med leksaken jag håller i på tillbakavägen och när hon nästan är framme snabbt ner med leksaken för kamp!

Miloo verkar helt bra nu, såret kliar märks det och man måste stoppa henne hela tiden från våldsamma snabba ruscher, var tvungen att koppla henne igår på skogspromenaden. Stygnen ska ta bort på måndag, blir underbart för oss alla att slippa tratten...

onsdag 1 augusti 2012

Borderness Fanetta

Nu har även en av tikarna fått ett namn, nämligen Borderness Fanetta!
 
Fakta:

The name Fanetta means 'pretty or beautiful'.  This meaning has to do with her wisdom and discernment rather than her physical attributes since it concerns her emotional or spiritual self rather than her face or body.  The meaning of this name originates from the word used to describe the serpent in the Garden of Eden:  subtle. This word means prudent, crafty, shrewd, sly, and sensible, wise and discerning.  The serpent had evil plans he wanted carried out but Fanetta, used of the Lord has a different agenda. With the Lord's power and influence in her life Fanetta she finds that many come to her for advice. In her life she has to make some hard choices but however difficult it may be, she does make the right decisions in the end.  She learns to choose her friends wisely and is a good friend in return. She can usually tell when she is being told the truth or a bald faced lie. The discernment the Lord has given her helps her to decide how to act or react in these situations.    Fanetta is one who can not only be trusted for good and wise counsel but one who also makes wise decisions in her own life as well.

Kul med namn som har en betydelse också!

tisdag 31 juli 2012

Bild på Kippan

En söt bild på en krypande Kippan!

Igår tränade vi på Skutskärs BK. Hobbe och Hanni tränade tvåan resp ettan/tvåan. De är väldigt lika och väldigt duktiga. Hobbe, Hanni och Halvan körde plats ihop, Halvan låg som gjuten, Hobbe och Hanni rörde sig något. Jag avslutade med upplet för både Gunni och Hanni. Miloo avr väldigt glad när jag kom hem och fick gå en liten promenad.

Valparna börjar få namn!

Någon av oss pojkar kommer att heta Fight!





Blir spännande att se vad hans syskon kommer få för namn!

Tips! Mina hundar gillar vita tuggben, sk retrieverben. Jag brukar köpa mina på ÖB och Dollarstore, där kostar ett 10-pack 79:-. Såg att samma storlek och sort kostar 139:- på ett av de större djurvaruhusen...

måndag 30 juli 2012

Falsk varudeklaration

Mamma har inte träffat Gunni på en dryg vecka. Igår kväll kom hon hem till oss eftersom hon ska vara Miloo-vakt. Gunni var så lugn, så lugn, snacka om falsk varudeklaration...Hennes lugnhet kan nog förklaras med att hon varit hemma och lekt med Easy hela dagen och sen ett litet träningspass på kvällen! Men riktigt skönt var det!! 

Träningen bestod av liten promenad med inkallning och lek, apport-övningar och lek!

"G-kullare": Börja träna apport även ni, tips:  Håll valpen i halsbandet, kasta iväg en leksak och släpp. Så fort valpen plockat upp lesaken, beröm och spring iväg bakåt och vifta med egen leksak, när valpen är framme, börja kampa tillsammans med "er" leksak eller leksaken valpen kommer in med.

Gunni har nu börjat med apport-träning "steg 2". Det innebär att vi kampar järnet tillsammans med kampskinnet (ett platt plyschdjur med pip i, finns i både djuraffärer och större livsmedelsaffärer, Gunni älskar det), medan vi kampar kastar jag ut en vittringspinne snett utåt inom hennes synfält, Gunni släpper sin kampleksak och springer och hämtar pinnen, jag är aktiv och jobbar samma som ovan så fort hon tagit upp pinnen, alltså berömmer och viftar med min leksak! Detta är grunden för en snabb apportering utan tugg!! Innan vi började med steg två gjorde jag som i den allra första grundövningen, höll Gunni i halsbandet och kastade iväg pinnen, släppte och så fort pinnen var upplockad, beröm och jobba aktivt in henne med leksak. Det gör alltså ingenting att hon släpper leksaken framför mig, det jobbar jag med längre fram!

Budföring tränar vi också, vi är uppe på en 20-25 m avstånd nu.

Ligg under lek, kampa och busa, när jag vunnit leksaken, upp med den ovanför hennes huvud så hon sätter sig, sedan snabbt ner mot backen så att hon lägger sig riktigt snabbt, då får hon genast leksaken och sedan ny kamp!

Kontakt: Gunni sitter mitt emot mig, jag håller godis bakom ryggen, när hon tittar upp på mig in i ögonen får hon godis!

Ja, detta är lite vad vi jobbar med!

Hanni tränar ettan och tvåan parallellt, det känns som om även fjärren börjar släppa nu!

Ikväll ska vi träna med Hobbe/Louise, Halvan(Chip)/Brith-Louise i Skutskär, ska bli roligt att träffa Louise och Hobbe, det var ett tag sedan nu. De har tränat vallning riktigt duktigt, jag ska försöka komma med på en kurs med Hanni också nu i höst.

Det är roligt att se Miloo så pigg, det var de första 2-3 dagarna som hon hade ont och inte var sitt vanliga glada och intensiva jag. Hon får göra några meters fritt följ utan sitt på promenaderna och hon blir överlycklig över det!

Kommentera gärna något inlägg ibland så vet jag att någon läser det jag skrivit ;-)

Jobbig natt

Det märks att Miloo mår betydligt bättre, bättre än hon borde för sitt eget bästa...Hon tror att hon nu kan fara fram precis som hon brukar, galoppera, hoppa, leka...så det är koppel på som gäller helt enkelt...Hon far fram som en bulldozer med den där stora tratten, det blir skönt när den kommer bort! Lämnade henne i köket bakom kompostgaller när vi gick ut med övriga hundar, det hade hon hoppat över med tratt och allt, som tur var så satt stygnen kvar där de skulle...

Gunni har varit dålig i magen i natt, tror det beror på grodan som hon åt upp igår, hittade nämligen kvarlevorna efter den i vattenskålen, bara ett grodlår med fot var kvar..så typ varannan timme har hon velat ut i natt...
Apropå vattenskålar...de kan jag inte ha framme längre utan bara bjuda då och då för hon gör precis som Izzy, gräver våldsamt i vattnet så man har små sjöar lite varstans hemma...

Dessutom har hon fått en blå hörntand, hon hoppade högt efter en leksak som jag var på väg att stoppa undan och slog i huvudet så det sjöng om det (på en väldigt hård grusväg), jag blev väldigt orolig när jag hörde smällen men hon hämtade sig fort. Däremot slog hon sönder hörntanden och som sagt, den börjar anta blå färg. Miloo gjorde något liknande som valp och det enda som kan anses bra är väl att det händer när det bara är mjölktänder...

Hanni gick väldigt bra på träningen igår sedan får vi se hur det går just på tävlingsdagen. Ihopblandning mellan stå / ligg händer ju med jämna mellanrum och även nära till tjuvstart.

torsdag 26 juli 2012

Träning

Det går bra med Miloo, hon får gå tillsammans med Joukos hundar som inte lurar iväg henne på vilda rusningar såsom Hanni gör. Men Miloo har lite svårt för det här med att leva pensionärsliv...efter att hon fått beröm för att hon kissat (hon tycker fortfarande att det är obehagligt att huka sig så) kom hon upp i galopp mot mig, bara att rusa fram och stoppa henne...

I natt vaknade jag av att hon pep så jag gick upp för att släppa ut henne. Miloo tar sig fram som en bulldozer med den där stora tratten vilket förstås medförde att valparna vaknade. Ut med dem också efter Miloo, tyvärr somnade de inte om lika snällt som Miloo så man känner sig en aning trött idag...

Annars så tränade Hanni igår, hon var väldigt överladdad, tjuvstarterna på inkallningen blev många så mitt promenerande fram och tillbaka medförde nästan att det blev en liknande stig som på framåt-sändande-sträckan...Stå under gång blev ligg men annars funkade det bra! Lutar nog åt att det är bäst att anmäla sig till Skutskär också i september...

Valparna tränade små budföringar på ca 25 m håll, gick kanon!

Gunni och Miloo, Umeå i juli

Simon och Gunni, elva veckor

Joukos valp Easy, 8 veckor

En av Kippans valpar, en liten tik!

Länkar till Guinness

Några tips på hemsidor att följa:

G-kullen:
Här kan ni följa Borderness Lakrits och Borderness Guinness liv! http://lakritsblogg.blogspot.se/

K-kullen:
http://www.hundgalen.se/ (Borderness Kryddan)

http://melviona.3w.se/ (Borderness Keep Going samt F-kullen)

M-kullen:
http://www.freewebs.com/toppborders/  (Borderness Mazy)

J-kullen:
http://tosijataru.vuodatus.net/ (Borderness Just Tost)

http://www.maidog.com/ (Borderness Jippii)

H-kullen:

http://www.vallgubben.se/  (Borderness Hoy)

http://www.albinssonshunderi.se/  (Borderness Hifi)


Finns det någon mer sida jag glömt så hojta till!

Miloo var orolig i ett par timmar efter hemkomst, att kissa satt trögt inne men till slut gick hon med på det (tror att det gör ont att huka sig). Men maten slank ner lika fort som vanligt och egentligen hade hon tänkt sig en promenad men det får hon vänta med enligt veterinärens ordination. Hon sov bra i natt och var glad som vanligt i morse. Däremot skakar hon sig väldigt försiktigt och som sagt, hon kissar inte alls lika snabbt som vanligt. Hoppas att det onda går över fort!

Miloo fick mycket beröm av veterinären för att hon är så snäll och lätt att hantera. Röntgen sköttes av en person medan Miloo var vaken men hon låg jättesnällt still på sidan som hon skulle.

Gunni verkar inte ha samma stålmage som mina andra hundar och jag börjar tro att det är hundkexen hon blir dålig i magen av.

onsdag 25 juli 2012

Miloo opereras

Idag blir stackars Miloo opererad för juvertumörer, måtte de vara godartade...Hon har två st tumörer i de bakre spenarna och en liten framtill på motsatt sida. De tar bort alla på en gång på båda sidorna just för att den framtill är så liten.

Hanni är anmäld till sin första tävling, blir spännande att se hur det går!

Gunni är vild och galen som vanligt, hon har väldigt mycket energi... Hon har fått sin 12-veckors vaccination och det var inga problem, hon var väldigt glad och positiv mot allt och alla på veterinär-station.

Kippans valpar växer och frodas, snart blir de en vecka! Det finns en hanvalp att tinga!

Här ett litet smakprov på en av valparna, för fler bilder, se Elsas blog!

söndag 22 juli 2012

Kippans valpar har kommit!

Lördag den 20/7 föddes Kippans valpar, det blev 2 pojkar och 2 flickor. Allt gick bra och den lilla familjen mår bra! Följ Elsas blogg för rapporter och bilder av valparna (http://melviona.blogg.se/)

Här är några bilder (men som sagt, följ Elsas blogg först och främst):








Annars så har Gunni med syskon hunnit fylla elva veckor! Denna vecka är det dags för vaccinering 2!

Gunni är ett riktigt litet energi-knippe men verkar väldigt lättlärd. Hon var helt bedrövlig ett tag på att bita i fötterna och dra i byxbenen men genom att avleda henne och ge små uppgifter kommer det numer bara tillbaka när hon börjar bli trött. Jag avbröt henne genom att få henne att sitta och få godis, kampa med leksak, lära henne små tricks (vinka med ena tassen) mm. Speciellt bra funkade detta mellan Simon och Gunni eftersom hon var extra jobbig mot honom. Genom att han tränade henne vinka sätter hon sig hellre nära honom och väntar på träning istället för att attackera hans fötter och ben!

måndag 2 juli 2012

Kippan är dräktig

Kippan är dräktig så nu är det bara att invänta v 30 och se hur många det blir och vilken fördelning.

Valparna ur G-kullen har nu flyttat förutom Gunni då, det är en väldig skillnad att ha en valp mot fyra. Men man saknar dem ändå!

Snart bär det av mot Tåme, jag ska ha en veckas lydnadskurs på lägret där. Det ser jag fram emot!

Kryddan är med på bruks-SM spår, jättekul!!

söndag 24 juni 2012

Några bilder från midsommar



Midsommarfirande hos Brith-Louise och Göran!


                                         Det tar på krafterna...




                                          En av tjejerna!


                                          "Kraftben" med brorsan Halvan (Chip)